21/12/2023

“Les unitats AIDIR tenen la voluntat de transformar i millorar la vida de les persones”

Així ho va explicar Encarna Rodríguez, directora del Departament d’Infermeria de la Universitat, en el marc de la III Jornada AIDIR, organitzada en col·laboració amb la Fundació de l’Esperança de “la Caixa”

La seu de la Fundació, ubicada al districte barceloní de Ciutat Vella, va acollir un any més la jornada dirigida als alumnes del grau en Infermeria de UIC Barcelona per donar a conèixer la tasca docent i de servei social que fan les unitats AIDIR de la Universitat. 

Coincidint amb el desè aniversari de la creació de la Fundació de l’Esperança de “la Caixa”, la directora de la Fundació, Núria Danés, va destacar també la importància que els alumnes del grau en Infermeria facin pràctiques a la unitat AIDIR Ciutat Vella ja que els permet conèixer de primera mà la realitat que viuen les persones en risc d’exclusió social del districte. A més a més, va constatar els beneficis de promocionar els hàbits saludables entre aquesta població.

Al llarg de tota la jornada també va quedar palès l’impacte que tenen les unitats AIDIR a l’hora de potenciar en els futurs infermers i infermeres competències essencials per a la professió com són el lideratge, l’empatia, la resiliència, el treball en equip o la compassió. En aquest sentit, Lorena Moya, coordinadora d’AIDIR Ciutat Vella, i Eira Bejarano, coordinadora d’AIDIR Pere Virgili, van presentar les tasques que realitzen els alumnes en pràctiques a les dues unitats i com, gràcies al seu compromís i implicació, contribueixen a la promoció de la salut entre els usuaris en risc d’exclusió social d’AIDIR Ciutat Vella i al foment de l’autonomia i de la gestió de la salut entre els pacients d’AIDIR Pere Virgili.

Per la seva banda, Albert Gallart coordinador del grup de recerca en Educació en Salut UIC Barcelona, així com de la recerca a AIDIR Ciutat Vella, i sotsdirector del Departament d’Infermeria, va mostrar com les unitats d’Atenció d’Infermeria, Docència i Recerca (AIDIR) no només permeten l’aprenentatge a través del servei social, sinó que potencien les competències adquirides pels alumnes durant la seva formació universitària. En concret, va mostrar com el lideratge infermer havia incrementat entre els alumnes que havien fet les pràctiques en una de les dues unitats AIDIR respecte d’aquells que les havien fet en un centre d’atenció primària.

El testimoni d’Anna Casé, Joselyn Samaniego, María Morillas i Carla Pérez, alumnes que han fet pràctiques a AIDIR Ciutat Vella i AIDIR Pere Virgili, va confirmar aquesta realitat. Amb les seves intervencions, les alumnes també van posar en relleu que “les pràctiques ens han permès veure el pacient de manera integral i ser conscients de quina és l’essència de la infermeria: tenir cura de les persones en totes les seves vessants”.

Enguany, la segona part de la jornada va incloure la realització en grup de diverses dinàmiques d’aprenentatge-servei en les quals van participar tots els alumnes. La sessió va finalitzar amb l’exposició dels resultats dels dos millors projectes realitzats durant les dinàmiques.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)